Google Analytics heeft een API

Door André op maandag 4 mei 2009 21:22 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 5.847

Ik postte het 2 weken geleden al op Marketingfacts, Google Analytics heeft zijn API publiek gemaakt.

Wat is hier dan zo mooi aan? Nou, voorheen kon je alleen bij je data door via de Google Analytics website in te loggen en daar de getallen te bekijken. Eventueel kon je hier en daar wat data exports maken via de auto-mail functie, maar de mogelijkheden waren beperkt. Dat is nu verleden tijd. Je kunt nu met elk willekeurig stukje software je data uit Google Analytics halen middels de API.

De mogelijkheden zijn hiermee eindeloos: een Google Analytics interface voor mobieltjes, alert systemen die waarschuwen als bepaalde getallen te veel dalen, publieke statistieken op websites, enz, enz. En daar komt ook direct de reden waarom ik het hier post:

Zijn er al Tweakers gave toepassingen aan het maken? Hier staat een lijst met al eerder gemaakt toepassingen ter inspiratie. Diegene die in deze periode het eerst met iets gaafs aankomt kan nog wereldwijde roem vergaren :)

Reacties


Door Tweakers user VincentG, maandag 4 mei 2009 21:37

Best interessant eigenlijk. Zal er zelf zo snel nog niets mee doen, maar kunnen ongetwijfeld mooie dingen mee gedaan worden.

Door Tweakers user KB-013, maandag 4 mei 2009 22:53

Jammer dat ik nog niet goed genoeg ben in het programmeren, maar degene die het wel goed kunnen moeten niet te lang wachten, hoe sneller je bent, hoe meer kans je hebt dat je applicatie een groot succes wordt.

Sowieso heb ik me nog niet heel erg verdiept in Google Analytics. Daar ga ik meteen mee beginnen! :)

Door Tweakers user Reveal!, maandag 4 mei 2009 23:11

Enige wat jammer is, is dat het nog geen realtime statistics zijn ....

Door Tweakers user André, maandag 4 mei 2009 23:54

@Reveal! er zijn maar heel weinig situaties waarin je real-time analytics wil. Analytics gaat om trends en langere termijn analyses. Je kijkt wat men op je site doet en waar men stuk loopt, wat men invult in je zoekmachine en of men dan verder kan komen. Wat er aan omzet terug komt voor elke marketing euro, enz.

Eén van de weinige redenen om real-time statistieken te willen hebben is bijvoorbeeld het doormeten van je 404 pagina: als er dan ergens een foutieve link staat (in een nieuwsbrief bijvoorbeeld) kun je hem direct aanpassen of redirecten. Zelf doe ik dat met een klein pakketje naast Google Analytics: Clicky ;)

Door Gilles, dinsdag 5 mei 2009 07:19

André, ik had zo'n 2 weken geleden je blog ontdekt, er staan behoorlijk wat interessante postings op! Zelf nog nooit zo gekeken naar GA, ik werk zakelijk met Webalizer, maar dat is al weer enige jaren oud. Ik parse de (nieuwe) stats iedere nacht en zet deze in een tabel.

één van de grootste voordelen die IK als ontwikkelaar zie is het feit dat je meerdere "areas" kunt monitoren, d.w.z. nieuwsbrieven en website bijv. apart.

Wat zijn volgens jou (want jij hebt volgens mij (veel) ervaring met GA) de voordelen van het gebruik van een pakket zoals GA tenopzichte van Webalizer? En waarom zou je dan nog clicky gebruiken, bied die weer zaken die je niet met GA kan?

Door Tweakers user André, dinsdag 5 mei 2009 09:23

@Gilles: dankjewel.

Webalizer is meer een statistiekenpakket waar je bezoekers en pageviews mee kunt tellen. Het is niet echt een Analytics pakket dat als centrale bron van informatie kan dienen tussen de website/crm/email-tool etc. De voordelen kan ik verder niet zo noemen aangezien die er in mijn ogen legio zijn, alleen het ligt er maar net aan wat je er mee gaat doen.

En waarom ik Clicky er naast draai: puur om real-time te kunnen zien wat er nu gebeurd. Zo kan ik snel zien of er grote sites een link naar mijn site plaatsen :)

Door Tweakers user YopY, dinsdag 5 mei 2009 09:24

Als ik tijd over had, zou ik hier zeker eens mee bezig willen, :). Ideaal om goed uitziende statistieken aan m'n Wordpress site toe te voegen.

T.net zou hier ook leuke dingen mee kunnen doen. De server stats zijn leuk, maar Google is toch beter, en hun grafiekjes zien er beter uit en zijn makkelijker te lezen (door mouseovers e.d.). Weet niet of die Flash grafieken ook beschikbaar worden overigens.

Door Tweakers user André, dinsdag 5 mei 2009 09:32

@YopY: die Flash grafieken zijn niet beschikbaar, maar er zijn genoeg andere Flash grafieken die er wellicht nog mooier uitzien. Hier kun je dan simpel de data in gooien.

Door Tweakers user krietjur, dinsdag 5 mei 2009 11:35

Interessant. Ik kende Google Analytics nog helemaal niet. Gelijk maar even toegevoegd aan m'n website, en ook maar eens een keer in de API's gaan verdiepen :)

Door Tweakers user YopY, dinsdag 5 mei 2009 16:16

@André: Hrm, zoiets dacht ik al. Helaas, maar de alternatieven moeten ook wel goed zijn.

Ik zag volgens mij wel dat Statspress (een statistieken plugin voor Wordpress) contact maakt met de Google API voor het genereren van grafieken. Maar dat even tussendoor.

@Krietjur: Google Analytics is den Meeschter, zeker als je je professioneel met websites bezig wilt houden, maar ook gewoon voor je huis-tuin-en-keukensites.

Dat herinnert me aan die oude counters van vroeger, zo'n gifje met 'deze website heeft xxx bezoekers!1!1'. XD

Door Tweakers user MathijsJH, dinsdag 5 mei 2009 18:48

Erg prettig deze API. Gisteravond toen ik je blog las ben ik gaan knutselen om het op een mooie manier in ons systeem te verwerken. Het was even stoeien met de API maar als het eenmaal draait is het echt top!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 mei 2009 18:48]


Door Tweakers user André, dinsdag 5 mei 2009 21:26

@mathijshuis: kun je toelichten wat je gemaakt hebt?

Door C.Mongler, woensdag 6 mei 2009 15:52

Google analytics is een van de meest enge dingen op het internet.

127.0.0.1 www.google-analytics.com
127.0.0.1 ssl.google-analytics.com

Een must-have voor je hosts file. Adblock plus met easylist privacy is ook een goede manier om de google-terreur te stoppen.

Door Tweakers user André, woensdag 6 mei 2009 16:11

@C.Mongler: en heb je er ook een onderbouwing bij? Google is het enige pakket wat niet toestaat dat er individuen gemeten worden. Dus je privacy wordt niet geschonden in tegenstelling tot vele andere pakketten.

Reageren is niet meer mogelijk